Cupmaten uitgelegd: zo werken behamaten

Als u op zoek bent naar de juiste behamaat, kan het zijn dat u al snel verdwaalt in de wereld van cupmaten. Bij Esterella weten we dat het vinden van de perfecte bh-maat niet altijd even makkelijk is. Daarom willen we u graag helpen om meer inzicht te krijgen in de wereld van bh-maten. Door meer te weten te komen over de verschillende maten, kunt u gemakkelijker de juiste maat lingerie kiezen en zorgen voor optimaal comfort en ondersteuning. 

Wat is een cupmaat?

Een vraag die ons vaak wordt gesteld: wat zijn cupmaten? In Nederland wordt de gemiddelde cupmaat geschat op een C of D-cup, terwijl landen als de Verenigde Staten, Brazilië en Venezuela een gemiddelde cupmaat hebben van een D-cup of hoger. In dit artikel vertellen we meer over de omtrek voor de cupmaat, de cupmaat letter en de betekenis van cupmaat.

Welke cupmaten zijn er en welke cupmaat is groter?

Er zijn veel verschillende cupmaten beschikbaar voor bh's, en het kan soms lastig zijn om te weten welke maat bij uw lichaam past. Cupmaten beginnen doorgaans bij AA, en kunnen oplopen tot maten als M, afhankelijk van het land en de producent.
Volgens een onderzoek naar de gemiddelde cupmaat in Nederland, hebben vrouwen tussen de 18 en 25 jaar gemiddeld cupmaat letter B of C. Vrouwen tussen de 26 en 35 jaar hebben gemiddeld een iets grotere cupmaat van C of D. Bij vrouwen tussen de 36 en 50 jaar neemt de gemiddelde cupmaat toe tot D of E, en vrouwen boven de 50 jaar hebben vaak een E-cup of groter.

Wat betekenen dubbele letters?

Dubbele letters in bh-cupmaten, zoals FF, GG, HH, enzovoort, worden vaak gebruikt om aan te geven dat de bh-maat groter is dan de standaardmaten. Dit betekent dat de borstomvang van de drager groter is dan de gemiddelde borstomvang voor die bepaalde omvangsmaat.
Door dubbele letters te gebruiken, kunnen producenten meer variatie toevoegen aan de cupmaten, waardoor vrouwen een goede pasvorm kunnen vinden die bij hun lichaam past.

Wat is de verhouding tussen cupmaat en omvang?

De cupmaat van een bh is een maat voor de grootte van de borsten, terwijl de cupmaat omvang de omtrek meet van de borstkas direct onder de borsten.
De cupmaat wordt bepaald door het verschil tussen de omtrek van de borstkas en de omtrek van de borst op het volste deel van de borst te meten. Dit verschil wordt gebruikt om de juiste cupmaat te bepalen, zoals A, B, C, D, enzovoort. Bijvoorbeeld, als de omtrek van de borstkas 80 cm is en de omtrek van de borst 95 cm, dan zou de bh-maat 80E zijn.
U ziet minder vaak de combinatie van bijvoorbeeld 70G, vergeleken met de meer gangbare maten, zoals 80E. Dit komt omdat deze combinatie (een kleinere omtrekmaat en een grotere cupmaat) minder vaak voorkomt.

Wat is een grote cupmaat?

Bij Esterella wordt een cupmaat F of G als "grote cup" beschouwd, terwijl iemand met een D of E-cup dit ook al als groot kan ervaren.
Bovendien hebben veel kledingzaken met een lingerieafdeling slechts beperkte maten beschikbaar en gaan vaak maar tot cupmaat D of E. Voor vrouwen met een grotere cupmaat kan het dan moeilijk zijn om de juiste bh te vinden.
Het verschil tussen cupmaat D en E is over het algemeen één inch (2,54 cm). Dit betekent dat als de omtrekmaat gelijk blijft, de cup van een E-bh één inch dieper en breder zal zijn dan die van een D-bh.

Welke cupmaten zijn er bij Esterella?

In Nederland wordt er doorgaans gerekend tot cupmaat E of F, afhankelijk van de winkel of het merk. Bij Esterella bieden we een uitgebreider assortiment en gaan we zelfs tot en met cupmaat J. Hieronder vindt u een cupmaat overzicht met de cupmaat op volgorde:
 • Cupmaat A
 • Cupmaat B
 • Cupmaat C
 • Cupmaat D
 • Cupmaat E
 • Cupmaat F
 • Cupmaat G
 • Cupmaat H
 • Cupmaat I
 • Cupmaat J
 • Cupmaat K 
 • Cupmaat L 
 • Cupmaat M

   Verschillende cupmaten voor verschillende soorten bh's

   De pasvorm van een beha kan variëren afhankelijk van het type beha dat u draagt. Het is belangrijk om te weten welk type beha het beste bij uw lichaam en uw kleding past.
   • Een populaire keuze is de balconette beha. Dit type beha heeft een lage snit en een horizontale cup, waardoor de borsten naar boven worden geduwd en voller lijken.

   • Een andere veel voorkomende beha is de triangle beha. Dit type beha heeft een driehoekige cup en biedt weinig ondersteuning.

   • Een push-up beha is populair vanwege de gewenste lift en extra volume die het geeft aan de borsten.

   • Een minimizer beha is ontworpen om de borsten te verkleinen en de buste in verhouding te brengen met de rest van het lichaam.


    Een cupmaat overzicht: verhoudingen en centimeters

    Om u te helpen bij het kiezen van de beste cupmaat, hebben we een overzicht samengesteld van de verhoudingen en bijbehorende centimeters voor elke bh-maat. Bekijk onderstaande tabel.
    Cupmaat maattabel

    Cupmaat kiezen: hoe weet ik wat juist is?

    Wilt u een grote cup kopen? Het kiezen van de juiste cupmaat kan een uitdaging zijn. Hier zijn vijf tips om u te helpen de gewenste maat te kiezen:
    1. Meet uw borstomvang zorgvuldig en volg de instructies voor het meten van de bh-maat nauwkeurig.

    2. Houd rekening met de verhouding tussen de omvang van uw borst en uw onderborstomvang.

    3. Probeer verschillende cupmaten uit.

    4. Let op het merk en het model van de beha.

    5. Als u twijfelt tussen twee maten, kunt u het beste een grote cupmaat kopen.