Blog

Hoe vaak moet je je BH wassen?

We willen er graag mooi uit zien maar het wassen van onze favoriete bh is iets wat we toch wel vaak uitstellen. Terwijl het wel een absolute noodzaak is! Het zweet en de hoge zuurgraad tast namelijk het elastiek aan in je bh en bacteriën verspreiden zich daardoor snel. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van je bh en je lichamelijke hygiëne. Zorg er daarom voor dat je je bh’s op tijd wast en voorkom dit soort ongemakken.

Maak onderscheid tussen bh’s

Bekijk eens je lade en sorteer de bh’s. Alle satijnen, zijden, kanten en sport-bh’s leg je apart op een stapeltje. Schrik niet want sport-bh’s moeten eigenlijk meteen na het sporten gewassen worden. Dit in tegenstelling tot de ‘normale’ bh’s die je na drie dagen officieel hoort te wassen. Wees selectief wanneer je je bh’s wast want alleen kledingstukken van hetzelfde materiaal kunnen samen gewassen worden met je bh’s. Oftewel alle satijnen bh’s was je dus alleen samen met je satijnen kledingstukken zoals je satijnen nachthemd. Sorteer daarna ook op kleur om te voorkomen dat de bh-stof vervaagt of verkleurd. Zorg er ook voor dat je een speciaal wasprogramma kiest wanneer je de bh’s gaat wassen zoals het ‘fijn wasprogramma’ van maximaal 30 graden. Als je dat niet doet is de kans groot dat de beugel en de cup van de bh’s gaan vervormen.

 

Handwas of Gewone Was

Sommige experts zweren bij de handwas om bh’s optimaal te wassen en te verzorgen. Anderen vinden dit weer onzin en zijn overtuigd dat de gewone wasmachine net zo effectief is. Wat je ook kiest, let bij het gebruiken van wasmiddel wel op de sterkte van het wasmiddel. Al te sterke wasmiddelen kunnen de vezels van de bh oplossen en de weefsels daardoor zwakker maken. Dit is het laatste wat je wil natuurlijk, kies daarom voor een mild wasmiddel of zorg ervoor dat je een alcoholvrij wasmiddel gebruikt.

Over de vraag hoe je het beste een bh kunt wassen zijn de meningen dus verdeeld. Hoewel je bh's prima kunt wassen in de wasmachine, is een handwasje toch het beste. Een met de hand gewassen bh blijft langer mooi, behoudt haar pasvorm beter en blijft elastisch waardoor de bh langer lekker zit. Zeker als je voorgevormde bh's draagt is met de hand wassen een goed idee, dat is beter voor de kwaliteit van de cups en padding. Wel opletten dat je bij een handwas de bh's niet té lang laat weken, dat is slecht voor de kleuren.

 

Hoe vaak een bh wassen?

In tegenstelling tot wat veel vrouwen denken, maakt het helemaal niet uit dat je een bh vaak wast. Het elastische materiaal in bh's verliest juist sneller zijn kracht als de vezels niet goed schoon zijn. Wij raden onze klanten altijd aan om na 3 á 4 dagen een bh wasje te doen, maar als jij wat meer transpireert is het natuurlijk slimmer om wat vaker te wassen. En dat is dus helemaal geen probleem.

 

Gebruik een bh waszakje

Als je bh's in de wasmachine gaat wassen (wat helemaal prima is) is een bh waszakje een goede investering. Lingerie en bh's zijn vaak gemaakt van fijne, maar kwetsbare materialen en met een waszakje bescherm je je bh's zoveel mogelijk tegen onnodig uitrekken en beschadiging door wrijving en rotatie van de wasmachine Bovendien voorkom je zo dat je ze na het wassen verstrengeld terugvindt tussen de andere kleding.

Andersom zal ook je wasmachine je dankbaar zijn, want het zakje voorkomt ook dat de wasmachine beschadigt door losrakende beugels of sluitingen. Let er wel altijd op dat je de bh-sluiting vast maakt voordat je een bh in de wasmachine doet. Op die manier blijven haakjes waar ze horen in plaats van dat ze terecht komen in een ander kwetsbaar kledingstuk.

Op internet en in sommige winkels worden ook bh wasbollen verkocht, maar die hebben als nadeel dat ze halverwege de wasbeurt open kunnen gaan waardoor je bh alsnog los in de machine terecht komt. En een kussensloop gebruiken? Dat kan ook, maar daarbij speelt hetzelfde. Een bh waszakje met goed weggewerkte ritssluiting heeft dit probleem niet.

.

Koop een BH-zakje

Een kwalitatief goed bh-zakje kopen bij een speciaalzaak kan dus wonderen doen voor de levensduur en kwaliteit van je bh. Bij een speciaalzaak zoals Esterella zijn er bh waszakjes te krijgen in verschillende maten. Wij kunnen je helpen met het uitzoeken van de juiste.

BH’s drogen

Wat veel vrouwen nog weleens doen is de pas gewassen kleding uitwringen. Dit is waarschijnlijk best mogelijk met andere kledingstukken, maar doe dit niet met je pasgewassen bh. Wat je wel kan doen is de bh tussen twee handdoeken leggen en ertussen drukken zodat overtollig vocht in de handdoeken terecht komt. Vervolgens kan je de cups weer in de bh duwen zodat de bh weer in vorm is. Daarna kan je de BH aan de lucht drogen door de bh op de waslijn of het droogrek te leggen. Veel vrouwen hangen de bh op aan de randjes. Doe dit liever niet want de kans dat het elastiek van de bh-bandjes uitrekt is groot. Heb je geen wasrek tot je beschikking of hangt deze al helemaal vol met kleding? Leg dan je bh op een handdoek om te drogen en draai de bh na een halve dag om. Wil je je favoriete bh snel weer aan? Gebruik dan de droger door de ‘koele’ stand te kiezen en je hebt al snel een droge bh! 

 

Tips & tricks voor het wassen van je bh

Een bh wassen is helemaal niet zo complex. Zolang je goed oplet wat je doet zul je zien dat je mooie bh langer mooi blijft. Hier zetten we alle tips & tricks nog eens op een rijtje:

 • Bh's 1 keer in de 3 á 4 dagen wassen, vaker mag ook, als je dat nodig vindt

 • Was een sport bh meteen na het sporten

 • Kies een speciaal wasprogramma dat geschikt is voor het wassen van een bh en let op de wasvoorschriften. Was altijd met koud water, nooit warmer dan 30 graden.

 • Wassen met andere kleding is oké, maar altijd met vergelijkbare materialen.

 • Zoveel mogelijk wassen met vergelijkbare kleuren. Nooit zomaar lichte en donkere kleuren door elkaar wassen om te vermijden dat de kleuren gaan doorlopen en vaag worden.

 • Doe de haakjes dicht en gebruik een bh waszakje om te voorkomen dat je andere kledingstukken of de wasmachine beschadigt.

 • Pasgewassen bh's nooit uitwringen, zo verliezen ze de pasvorm. Ophangen aan de bandjes is ook geen goed idee, dan rekken ze uit. Plat neer leggen (met de cups naar boven) is het best, op een droge handdoek bijvoorbeeld. Wanneer de bh nog drijfnat is kun je er een tweede handdoek opleggen en de bh zo droog deppen.

 • Kies voor een mild wasmiddel of gebruik een alcoholvrij wasmiddel

 • Druk de cups na het wassen weer in vorm, doe dit altijd van binnenuit.

Dit moet je dus nooit doen:

 • Stop bh's niet in een té volle wasmachine

 • Nooit drogen in de droger of strijken

 • Wassen op te hoge temperatuur

 

Oudere post
Nieuwere post